Ako si noblesne zariadiť veľkú miestnosť

Zariadiť veľkú miestnosť útulne môže byť výzvou, pretože prázdny priestor môže pôsobiť neosobne a chladne. Avšak takáto miestnosť ponúka veľkú slobodu pri výbere nábytku a doplnkov. Treba si len správne vybrať. Tu sú tipy, ako veľkú miestnosť zútulniť a vytvoriť v nej príjemnú atmosféru.

Delenie priestoru

Vezmime si takú obývačku. V prípade veľkej miestnosti si tento priestor môžeme rozdeliť na viaceré zóny. Samozrejmosťou je zóna oddychu, kde máme veľkú pohovku, konferenčný stolík, kreslá a televízor.

Dostatok priestoru nám dovoľuje vytvoriť aj pracovný priestor a to umiestnením veľkého pracovného stola k oknu aj s notebookom a knižnicou.

Tretia možnosť je vytvoriť si v obývačke úložný priestor z veľkých, prípadne vstavaných skríň.

Noblesne zariadená veľká miestnosť

Výber materiálov

Keď sme si rozdelili miestnosť na viaceré zóny je načase ju trochu zútulniť a v tom nám pomôžu textílie.

Kľúčové sú najmä závesy – tie by mali byť z hrubého materiálu ako je bavlna alebo zamat. Práve zamat je materiál, ktorý je hrubší a ťažší, čo prispieva k útulnejšiemu pocitu.

Koberec vyberáme s dlhým vláknom a dôležité sú aj vankúšepoťah na pohovku. Dekoratívne obliečky vyberáme vo farbe podobnej závesom, aby sme docielili jednotný štýl. 

Dekoračná obliečka na vankúš BLINK24 45x45 cm (1)Zatemňovací záves na páske Villa 140x270 cm bordová

Dekorácie na steny

Veľké steny nám dávajú slobodu v počte a veľkosti dekorácii. Estetické a praktické sú nástenné hodiny.

Ďalšou vhodnou alternatívou sú obrazy. Dnes už máme na výber z veľkého množstva typov a tvarov obrazov, ak však chcete držať krok s dobou tu je pár typov, ktoré letia v tomto roku:

Abstraktné diela s odvážnymi farebnými kombináciami sú jedným z najväčších trendov. Obrazy, ktoré kombinujú dynamické farby, nepravidelné tvary a textúry, dodávajú moderným interiérom šmrnc a energiu.

Obrazy s prírodnými motívmi: krajinky, botanické ilustrácie, lesy, hory, oceány, ale aj abstraktné interpretácie prírody.

Minimalistické čiernobiele obrazy alebo grafiky so silnými, jednoduchými líniami sú in.

Textúrované a trojrozmerné obrazy: Textúra v umení je veľkým trendom – od hrubých vrstiev farby cez trojrozmerné prvky až po použitie netradičných materiálov, ako sú kov, drevo alebo plátno s reliéfnym povrchom.

Vintage obrazy inšpirované retro estetikou, ako sú plagáty zo 60-tych alebo 70-tych rokov, majú stále silný vplyv. Farebné schémy z tohto obdobia, ako sú horčicová, oranžová a zemité tóny, dodávajú interiéru nostalgický, ale svieži vzhľad.

Náš tip: Okrasné vázy a stojany na rastliny

Rastliny neodmysliteľne patria do našich domácností. Kvety nám skrášľujú domov, zelené rastliny zas čistia vzduch, voňajú, ale majú aj iné funkcie. Základom zútulnenia veľkej miestnosti je vyplnenie takzvaných „hluchých miest či rohov“. A práve to je miesto pre rastliny na krásnych, dekoratívnych stojanoch. V našej ponuke nájdete aj tieto dizajnérske kúsky, stačí si len vybrať.

Stojan na kvetináč SIA sada 3KS