Ako si noblesne zariadiť spálňu?

Spálňa je naša oáza pokoja a relaxu. Miesto, kde čerpáme energiu do ďalších dní, miesto, kde môžeme byť sami sebou. Okrem kvalitného spánku si tam radi prečítame dobrú knihu, vyberáme oblečenie na ďalší deň, ale aj pozeráme televízor či pracujeme na notebooku.

Farby a materiály

Trendy v spálni na rok 2024 sa nesú v duchu pohodlia, udržateľnosti a elegantného dizajnu. Hlavnými materiálmi ostávajú drevo, ratan, ľan či bavlna. V popredí sú zemité farby a integrácia prírodných prvkov do miestnosti, ako sú napríklad rastliny a kvety.

Moderná spálňa

Zariadenie

Dominantou každej spálne je veľká, pohodlná posteľ, skrine s dostatočným úložným priestorom a nočné stolíky. Všetky tieto prvky by mali byť v jednotnej farbe alebo štýle.

Čo však robí spálňu jedinečnou a útulnou, sú doplnky. Jedným z takýchto doplnkov sú napríklad vonné sviečky v elegantných dizajnových svietnikoch alebo aróma difuzéry. Okrem toho, že rozvoňajú miestnosť, vytvoria aj intímnu atmosféru.

Obliečky, prehozy na posteľ

Pri výbere obliečok na posteľ zohráva úlohu hneď niekoľko faktorov. Hlavným faktorom je okrem vášho vkusu ročné obdobie. V lete siahame po ľahkých, vzdušných materiáloch, ako je satén, bambus a mikrovlákno. V zime vyberáme hrubší materiál z bavlny a flanelu.

Prehoz na posteľ vyberáme podľa ostatných farieb v spálni. Nemal by mať takú istú farbu ako obliečky, ale mal by sa držať v podobnom farebnom odtieni. Ak si napríklad vyberieme vzorované obliečky, prehoz by mal byť v jednotnej farbe a to platí aj opačne. Môžeme však použiť rovnakú farbu ako majú závesy, a tak dosiahneme ucelený vzhľad.

Osvetlenie

Okrem hlavného svetla kladieme dôraz na nočné lampy, ktoré nám vytvoria pokojnú večernú atmosféru. Na nočný stolík sa hodia menšie stolné lampy z dreveného či iného prírodného materiálu. Na výber máme lampy v minimalistickom dizajne až po honosnejšie, luxusnejšie kúsky. Uprednostňujeme lampy s látkovými tienidlami alebo drevenou dyhou.

Stolná lampa s látkovým tienidlomStolná lampa s jutovým tienidlom

Zeleň v spálni

Rastliny vo vkusných vázach, kovových či keramických oživia priestor. Pozor však na to, že nie všetky rastliny sa hodia do spálne. Vyberať treba najmä tie, ktoré čistia vzduch. Medzi nich patria lopatkovec brečtan škvrnitý, zelenec alebo tie, ktoré majú upokojujúce vône ako levanduľa a jazmín.

Zeleň v spálni

Náš tip

Dôležitou súčasťou spálne je aj veľké zrkadlo. Okrem toho, že si v zrkadle skontrolujeme svoj vzhľad pred odchodom, má zrkadlo aj nespočetne veľa ďalších funkcií. Opticky zväčšuje priestor, presvetľuje ho a v niektorých kultúrach veria, že zlepšuje tok energie v miestnosti. Okrem klasických oválnych nástenných zrkadiel či stojacich v rohu miestnosti si môžete oživiť priestor aj zrkadlovou dekoráciou v tvare listov. Ide o luxusný prvok, ktorý vdýchne miestnosti jedinečnosť.