Ako si noblesne zariadiť malú miestnosť

Žijeme vo svete, v ktorom treba myslieť predovšetkým ekonomicky. Namiesto dvoj a troj-poschodových domov sa dnes stavajú bungalovy a namiesto veľkometrážnych bytov žije mnoho rodín v menších bytoch. Miestnosti zariaďujeme minimalisticky a prakticky, aby sme tam zmestili všetko, čo potrebujeme. Poďme si povedať zopár tipov, ako si tieto menšie plochy zariadiť vkusne a s noblesou.

Noblesne zariadená malá miestnosť

Farby

Do malej miestnosti, ktorú potrebujeme opticky zväčšiť sa hodia bledé farby a odtiene. Či už ide o farbu na steny, dlážky alebo koberce, vyberáme bledé odtiene ako je béžová, kapučíno a staroružová. Podobne je to aj so závesmi a farbou pohovky. Tmavej farby sa nemusíte vzdať úplne, nechajte si ju však skôr na minimalistické doplnky ako sú vázy alebo svietniky.

Zariadenie

Pri výbere nábytku si dávame záležať hlavne na funkčnosti. Menší gauč s úložným priestorom, vstavaná skriňa alebo zabudované police vám pomôžu ušetriť priestor. Nevhodné sú najmä veľké skrine, ktoré zasahujú do priestoru alebo veľký gauč, ktorý síce poskytne dosť miesta na sedenie, ale zablokuje polovicu miestnosti. V prípade, že ste viacčlenná rodina alebo chcete skrátka viac miesta na sedenie, zvoľte taburetky.

Osvetlenie a rozptyl svetla

Hlavné stropné svetlo vyberáme opäť v bledom odtieni, malo by byť jednoduché a malé. Vyhneme sa závesným lustrom a mohutným svietidlám. Ideálne je stropné LED svietidlo s neutrálnym svetlom.

Osvetlenie je v tomto prípade mimoriadne dôležité a nebude stačiť jeden zdroj svetla. Okrem stropného svietidla vyberáme aj menšie svietidlá na steny a nad kusy nábytku, ktoré máme v miestnosti a stojace lampy do rohov. Tak dosiahneme rozptyl svetla a optické zväčšenie priestoru.

Zrkadlo

Zrkadlo je skvelý a estetický pomocník nielen do kúpeľne. Aby nám zväčšilo priestor potrebujeme veľké nástenné zrkadlo umiestnené pri dverách alebo okne. Dnes už máme na výber z mnohých tvarov a materiálov alebo iných zrkadlových dekorácií, ktoré miestnosť nielen zväčšia, ale aj skrášlia, treba si len správne vybrať.

Náš tip

Zvlášť v malých priestoroch potrebujeme nájsť spôsob ako efektívne a esteticky uložiť veci. Či už ide o sezónne oblečenie, ktoré potrebujeme uskladniť alebo hračky detí, vhodným riešením sú úložné boxy. Na výber máte priesvitné plastové sady, elegantné drevené boxy alebo textilné boxy s detským motívom. Vďaka týmto boxom budete mať veci vždy prehľadne a esteticky upratané.

Úložný box Bill, sada 18ksÚložný box, black