Ako si noblesne zariadiť kuchyňu?

Kuchyňa- miesto, kde trávime celé hodiny varením a pečením, ale aj miesto, kde si len posedíme pri raňajkách a dobrej káve. V oboch prípadoch sa tu však chceme cítiť príjemne, a preto by mala byť táto miestnosť vhodne a esteticky zariadená. Poďme si povedať zopár typov ako na to.

Farebné prevedenie

Najnovšie trendy ukazujú, že nám stále prevládajú jemné farby kuchynských liniek, ako je sivá, biela alebo béžová. V prípade, že volíme bledé farby kuchynskej linky, zvolíme si v bledom odtieni aj obklad za kuchynskou linkou, avšak podlahu a stôl so stoličkami už vyberáme v tmavšom prevedení. V dnešnej dobe je trendom aj mať kuchyňu spojenú s obývacou miestnosťou, v tom prípade nezabúdame použiť v kuchyni podobné farebné variácie ako máme v obývačke.

Ako si noblesne zariadiť kuchyňu?
Ako si noblesne zariadiť kuchyňu?

 

Aby kuchyňa v týchto odtieňoch nepôsobila príliš jednoducho až fádne, treba ju doladiť tými správnymi doplnkami. Vhodný je najmä výber záclon alebo závesov, ktoré nám miestnosť oživia. Môžete si zvoliť len jedno alebo oboje, myslite však na to, že obe majú rozdielne funkcie. V prípade, že nemáte žalúzie, siahnite po záclonách, ktoré vám prinesú do domu pocit súkromia. Existuje hneď niekoľko druhov, z ktorých si môžete vyberať – biele, farebné, na krúžkoch alebo na páske, výber je len na vás. Nezabudnite si však pred tým okno dobre zmerať. Čo sa týka závesov, tie majú tých funkcií hneď niekoľko. Zatemňovacie závesy nás v lete chránia pred slnečnými lúčmi a teplom, v zime zútulnia priestor a taktiež máme vďaka nim súkromie a zvukovú blokádu. Ľahké, priehľadné závesy zas dodajú miestnosti sviežosť a vzdušnosť.

Osvetlenie 

Lampy a svietidlá už dávno nie sú len nutnosťou. Čoraz viac sa stávajú dôležitými dekoračnými prvkami. V ponuke ich je naozaj mnoho, tak si poďme niektoré priblížiť.

Ako si noblesne zariadiť kuchyňu?

Klasické stropné svietidlá

Týmto typom svietidla nič nepokazíte. Je nenápadné, úsporné a spĺňa svoju úlohu. Či už si vyberiete s jednou žiarovkou alebo viacerými, s tienidlom alebo bez – je to na vás. Myslite však na to, že sa hodí najmä do menších priestorov.
Ako si noblesne zariadiť kuchyňu?

Závesné svietidlá

Elegantne pôsobí svietidlo s drevenou dyhou alebo textilným tienidlom, ak chceme docieliť modernejší vzhľad, volíme drôtené tienidlo alebo retro žiarovku. Tento typ sa hodí najmä do miestností s vyšším stropom alebo nad kuchynský pult.
Ako si noblesne zariadiť kuchyňu?

LED svietidlá

Jednotkou na trhu sú však LED svietidlá. Túto pozíciu si pomaly ale isto vybudovali vďaka svojim vlastnostiam. Spotrebúvajú menší objem energie, pričom produkujú rovnaký objem svetla ako iné alternatívy a vyznačujú sa aj dlhou životnosťou. 

Stolovanie

V dnešnej uponáhľanej dobe si nie vždy nájdeme čas na varenie kvalitného jedla a posedenie s rodinou či priateľmi pri chutnej večeri. Ak sa nám to podarí, mali by sme si ho vychutnať pri peknom stolovaní. Okrem dodržiavania etikety by sme mali zachovať aj moderný štýl zariadenia.

Ako si noblesne zariadiť kuchyňu?

Obrus volíme jednoduchý a v bledých odtieňoch. Kto nie je zástanca obrusov, môže si zvoliť farebnú štólu, tá by však mala ladiť s nejakým prvkom v miestnosti napríklad, so sadou na prestieranie alebo vázou. Vázu na stôl vyberáme menšiu, keramickú alebo kovovú a dôraz kladieme aj na kvety, ktoré do nej dávame. Vyberáme sezónne a pokiaľ je jeseň alebo zima, môžu byť sušené. 

Ďalším dôležitým prvkom je kvalitný príborový servis. Pokiaľ možno volíme príborový set, chceme predsa, aby nám krásne ladil. Praktický keramický riad môžeme doplniť dekoračným melaminovým. Melamín je materiál podobný porcelánu, je však oveľa odolnejší voči nárazom a rozbitiu. V ponuke nájdete melamínové mramorové podnosy a misky vhodné najmä pre studenú kuchyňu.

Náš tip:

Ak chcete mať súčasťou kuchynského vybavenia aj niečo skutočne originálne a výnimočné, siahnite po krištáli. Krištáľ je nadčasové sklo s vysokým leskom a eleganciou. Môžete v ňom servírovať jedlo a nápoje doma pri rôznych špeciálnych príležitostiach ako sú narodeniny alebo sviatky. V ponuke máme aj elegantné a štýlové sety pohárov s karafou, ktoré sa hodia ako výborný darček.

Ako si noblesne zariadiť kuchyňu?