Ako si noblesne skrášliť obývačku?

Ako si noblesne skrášliť obývačku

Zariaďujete si nový domov alebo si chcete osviežiť váš súčasný? Chceli by ste si zútulniť priestor, ale zároveň ho ponechať krásne svetlý a priestranný? Radi vám poskytneme pár tipov, ako na to.

Ako si noblesne skrášliť obývačku N

Hra s farbami

Rok 2024 priniesol jemný odklon od neutrálnej sivej k zemitým farbám, ako je hnedá, terakotová alebo tmavozelená. Do týchto farieb ladíme najvýraznejšie prvky obývacej miestnosti, napríklad pohovku, zástenu alebo závesy. 

V prípade závesov si však dobre premyslíme, či chceme miestnosť zútulniť - v tom prípade vyberáme tmavšie odtiene, alebo presvetliť - vyberáme svetlejšie odtiene. 

Koberec ladíme do bledších farieb, rovnako aj odtieň podlahy a konferenčného stolíka.

Na kvalite materiálov záleží

Výber správnych a kvalitných materiálov zohráva hlavnú úlohu pri celkovom vzhľade miestnosti. Najpoužívanejším materiálom ostáva, tak ako minulé roky, drevo. Drevo nám pripomína ekologickejší spôsob života, je praktické a dáva pocit teplého domova. Okrem drevených podláh sa do módy dostávajú aj drevené zásteny, ktoré nám miestnosť krásne zútulnia. 

Interiér oživíme kovovými doplnkami. Či už si vyberieme mosadz, nikel alebo zlato, práve tieto metalické doplnky dodajú vašej miestnosti šmrnc. V obľube sú najmä kovové vázy, svietidlá alebo zrkadlá.

Osvetlenie miestnosti je kľúčové

Ak hovoríme o osvetlení obývacej miestnosti, musíme brať do úvahy nielen praktickosť osvetlenia, ale aj jeho estetickú funkciu. Obývačka je časť domova, kde trávime najviac času, stretávame sa s rodinou alebo relaxujeme, preto venujeme jej osvetleniu dostatok pozornosti. 

Ako prvé vyberáme centrálne osvetlenie. V prípade malej obývačky volíme klasické stropné svietidlo v teplých tónoch s výkonom do 40 W, ktoré dostatočne osvetlí celú miestnosť a zároveň je úsporné. 

Vo väčšej miestnosti zvolíme bodové svietidlo s viacerými žiarovkami s výkonom do 60 W. Ak chceme miestnosť ozvláštniť a dodať jej iskru noblesy a luxusu, zvolíme závesné LED svietidlo alebo honosný luster. Ide o originálne moderné svietidlá, ktoré dodajú miestnosti jedinečnosť. 

Ďalej by v miestnosti nemali chýbať relaxačné a dekoratívne svietidlá - stojaca lampa umiestnená v rohu miestnosti alebo v prípade spojenej obývačky s kuchyňou aj závesné svietidlá nad kuchynským pultom.

Náš tip: Pridajte zeleň

Ako lepšie oživiť domov, ak nie prírodou samou? Zelené rastliny v tom správnom kvetináči ozvláštnia každý priestor. 

Na vysokú poličku alebo drevenú zástenu umiestnite ťahavý brečtan. Parapetu oživí orchidea v keramickom kvetináči a v rohu vedľa stojacej lampy si nájde miesto mohutná monstera v kovovom kvetináči s vysokým zlatým alebo mosadzným stojanom. 

Ak nie ste fanúšikom živých kvetov, potom si určite obľúbite sušené kvety vo vysokej striebornej váze. Vhodnou alternatívou sú aj viacdielne obrazy s kvetmi alebo prírodou. Obrazy majú vo veľkých obývačkách aj funkciu navyše - eliminujú ozveny, čo ocenia najmä milovníci hudby a domáceho kina. 

S týmito doplnkami si vytvoríte príjemný priestor nielen na relaxáciu, ale aj miesto, kde sa budú vaši priatelia cítiť dobre a radi sa k vám budú vracať.