Ako si noblesne prestrieť stôl na Vianoce

Čas letí a opäť sa nám blížia Vianoce. Jeden z najkrajších sviatkov v roku, plný radosti, pokoja a oddychu. Je to čas, ktorý chceme stráviť s našimi blízkymi. Čas hojnosti a dobrého jedla, a k tomu neodmysliteľne patrí aj krásne, sviatočne prestretý štedrovečerný stôl.

Štedrovečerné prestieranie

Farby

Hitom týchto Vianoc budú všetky odtiene zelenej ako smaragdová, olivová či pastelovo zelená v kombinácii s nadčasovou červenou, zlatou alebo bielou krémovou farbou.

Stolovanie

Základom každého štedrovečerného stola je obrus. Na výber máme rôzne farby a materiály ako bavlna, satén, polyester, či gobelín. Na štedrovečerný stôl sa nám bude hodiť práve gobelín. Ide o tkaný obrus, ktorý je hrubší a pevnejší ako ostatné materiály, čo mu dodáva luxusný vzhľad.

Farbu vyberáme čisto bielu alebo s vianočnými vzormi. Keďže chceme, aby stôl vyzeral slávnostne, obrus doplníme farebným behúňom s vianočným motívom.

Ďalším dôležitým prvkom je prestieranie. To vyberáme v rovnakej farbe ako je behúň. Môžeme zvoliť jednofarebné alebo kombináciu farieb, napríklad ak máme zlatý behúň, prestieranie môžeme dať biele so zlatou výšivkou.

Sada 4ks na prestieranie na stôl MAJORKAVianočný behúň na stôl JOY5

Čo by nemalo chýbať

Na stole nám nesmú chýbať biele porcelánové taniere, elegantný strieborný príborový servis a poháre. Ak chceme na náš stôl vniesť aj štipku noblesy a luxusu, môžeme zvoliť namiesto sklenených pohárov krištáľové a namiesto strieborného príboru zlatý.

Súčasťou stola je aj okrúhly chlebík a oplátky. Tie položíme na drevený alebo sklenený podnos. Farbu a materiál podnosu volíme podľa farby prestierania. Ďalšou súčasťou je ikebana alebo adventný veniec. Či už si urobíte vlastný zo živého ihličia alebo kúpite, jeho farebnosť by mala ladiť so zvyškom stola.

Slávnostné stolovanie

Náš tip

Neodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného prestierania je Betlehemské svetlo. Tradícia odpaľovania plamienku tohto svetla siaha až do stredoveku a zapálená svieca nesmie chýbať na žiadnom štedrovečernom stole. Horiacu sviečku umiestnite do svietnika a do stredu stola. U nás v ponuke nájdete vysoké krištáľové svietniky, ktoré dodajú vášmu prestieraniu eleganciu a štýl. Tieto svietniky vyniknú nielen v tento výnimočný večer, ale zapadnú aj do vášho každodenného interiéru a krásne ho ozvláštnia.